Wiscwandelingen / Maths Trails

Architectuurwandelingen, die zijn bekend. Historische wandelingen, literaire wandelingen, ook die bestaan. Maar een wiskundewandeling, wat zou dat zijn?

Wisc – ik dus – ontwikkelde dergelijke wiskundewandelingen, eentje door Amsterdam, eentje door Utrecht.

Aan de omgeving worden telkens prikkels ontleend om wiskundevragen te stellen. Het gaat hierbij om betrekkelijk eenvoudige wiskunde, zodat iedereen met voldoende basiskennis wiskunde (drie à vier jaar voortgezet onderwijs) de meeste vragen wel zal kunnen beantwoorden.

Bij de wandeling hoort een boekje. Het is een vorm van wat ik reducatie noem: recreatie en educatie ineen.

In de media

[Let op : veel links hieronder werken (tand des tijds) niet meer.]

Mijn initiatief kreeg veel positieve aandacht in de media. Hier het allereerste artikel over de Wiscwandeling dat in de landelijke pers verscheen (1996; Volkskrant).

Trouw schreef dit over de Wiscwandeling door Utrecht. Het Reformatorisch Dagblad had het over Brievenbuswiskunde.

Hier een leuke (TELEAC/NOTradioreportage over (de tweede versie van) de wiskundewandeling in Amsterdam (2007). En nog een (Wereldomroepreportage, over die in Utrecht.

Ook leuk te constateren dat het initiatief sindsdien in Nederland en België zo veel navolging heeft gekregen.

Begeleid aangeboden

Later is Wisc deze wiskundewandelingen ook begeleid aan gaan bieden, binnen een groepsarrangement. We beginnen met koffie, gebak en een uitleg van de ideeën achter de wandeling. Dan volgt de wandeling zelf, waarbij uw gids (ik dus) af en toe aanwijzingen kan geven. We sluiten af met een borrel, napraten, het voordragen van wiskundige poëzie (jawel!) en het gezamenlijk zingen van een wiskundehit. Zie ook dit artikel (maart 2008) in de Volkskrant.

Voor wie of wat?
  • bedrijfsuitjes; teambuilding; incentive
  • reken/wiskundedocenten
  • (eindexamen)feestjes
  • vrienden- en/of vriendinnenuitjes
  • familiefeestjes
  • groepen tot 20 personen
Indicatie van prijs bij begeleiding
  • zonder omlijstend programma, alleen een gids (meestal ben ik dat zelf) en de boekjes: EUR 350 per groep (tot twintig personen);
  • EUR 850 per groep (tot twintig personen) voor een geheel verzorgd (inclusief boekjes met de vragen, zaalhuur, gids, koffie, gebak, borrel, knabbels) dagdeel.

Dit kan zowel in Amsterdam als in Utrecht voor u georganiseerd worden. Wel graag ruim van te voren contact opnemen, zeker als er nog een ruimte gehuurd moet worden.

Ontwikkelen van een wiskundewandeling in uw eigen stad?

Wilt u dat Wisc er eentje ontwikkelt in uw eigen stad, voor uw collega’s of relaties? Voor een congres, manifestatie, beurs, … Dat kan! Uitgeverij Noordhoff ging u voor. Dat ontwikkelen (verkennen; maken concept; schieten foto’s; nalopen; productie gidsje) kost mij ongeveer drie werkdagen, waarvoor ik graag een offerte uitbreng.

Contact

U kunt mailen (wisc001@xs4all.nl) of bellen (06 10 84 74 07). Arrangementen kunnen aangepast worden aan uw groep en uw wensen.

Reageer !