Mijn Geschiedenis

Modeshow van de Firma Wisbrun & Liffmann, voor exclusieve modestoffen en nouveautés, op de Statendam (1934).

Op 8 december 1934 vond een modeshow plaats op het toenmalige Vlaggenschip Statendam van de N.A.S.M. Dat was op die Zaterdagmiddag een waar evenement. Hoewel de schow dit keer f. 1,50 kostte waren er ruim 1900 belangstellende toeschouwers, die over alle salons van deze Oceaanstomer verdeeld waren. Ook de Directie van de N.A.S.M. pakte danig uit en de koks zorgden, dat het publiek verwend werd. Gezien het feit, dat de Directie van genoemde Stoomvaartlijn grote plannen had, o.a. de bouw van Nieuw Amsterdam, waren er hoge autoriteiten uitgenodigd. De firma Wisbrun & Liffmann zelf had een extra busdienst ingelegd van autobussen van de Coolsingel
(Passage) tot voor de Holland-Amerika-lijn, waarvan een druk gebruik gemaakt werd.
De show was waarschijnlijk de meest lucratieve, die wij ooit gehouden hebben, en gelukkig is in ons bezit een film van deze middag, die ook in het wekelijks Nieuws van Profilti in vele bioscopen in den lande gedraaid werd.
[anonieme werknemer]

Dit is natuurlijk slechts een privéfilmpje. Maar het staat, in al zijn eenvoud, voor een interesse die ik pas later ben gaan ontwikkelen: geschiedenis. Met name de geschiedenis van de twintigste eeuw boeit mij.

Interesse in Moderne Geschiedenis

Dat het accent op deze periode is komen te liggen heeft, behalve met de herkenbaarheid, ook te maken met het feit dat ik op het Gymnasium heb gezeten. Daar begonnen we, uiteraard, met de geschiedenis van de Grieken en Romeinen, waar we (te) lang bij stil bleven staan. Toen het echt interessant begon te worden – voor mij was dat: bij de Verlichting – zat ik al in de zesde klas en voor mijn eindexamen. Ik heb dus nog wel wat in te halen, deels via audioboeken voor het slapengaan.

NRC: Bombardement Rotterdam, Hoogstraat en ‘de zaak’
NRC_Handelsblad_20150509_1_22_1_2e (1)

Reageer !