Tweinbreker 11, nu met oplossing

 

 

 

 

 

 

Meer Tweinbrekers (met de Tw van Tweet)

Oplossing

Veel inzenders gaven slechts het kale antwoord (Rekent u dat soms goed op een examen?). Dat gaf mij te denken, kennelijk is dit een ‘klassieker’, die ook regelmatig in wiskundeopleidingen wordt ingezet. Ik was mij daar niet van bewust, mede omdat ik geen wiskundige ben, maar theoretisch natuurkundige.

Aan de oplossing die in onderstaande video gepresenteerd wordt kleven nog wel wat haken en ogen. Bijvoorbeeld: kan zo’n integraal wel bestaan, terwijl de integrand niet overal in het integratieinterval bestaat, denk aan x = 0,5)? De beantwoording van deze vraag is echter veel complexer dan de zomerse temperaturen toestaan.

3 gedachten over “Tweinbreker 11, nu met oplossing”

  1. Met Euler weten we dat exp(ipi) = -1, de integrand kan dus worden herschreven tot f(x) = exp(ipix). De primitieve van f(x) is F(x) = exp(ipix)/(ipi). De integraal wordt dan F(1) – F(0) = exp(ipi)/(ipi) – exp(0)/(ipi) = (-1 – 1)/(ipi) = 2*i/pi.

Reacties zijn gesloten.