Swingt u mee met Cher?

Cher.

Ik, kind van de sixties, ken Cher vooral in combinatie met Sonny, haar voormalige man: Sonny & Cher. Hits: I Got You Babe en Little Man. 

Na hun scheiding kreeg Sonny nog een succesvolle carrière als lid van het Huis van Afgevaardigden (!) en zette Cher haar muzikale carrière solo voort, met o.a. Bang bang (My baby shot me down) als hit.

Autotune

Deze week is het twintig jaar geleden dat het nummer Believe van zangeres Cher doorbrak in de Nederlandse hitlijsten. Misschien niet je favoriete liedje, maar wel een muzikale mijlpaal: het was het eerste popnummer waarin veel gebruik werd gemaakt van autotune. 

Autocorrelatie

Auto-tune is bedacht door de wiskundige dr. Andy Hildebrand, die geen muziek- producer was, maar in dienst van Exxon probeerde olievelden op te sporen. Om de aarde in kaart te brengen gebruikt hij en zijn collega’s geluidsgolven en Hildebrand hield zich bezig met geavanceerde signaalverwerkingstechnologie. In het kader daarvan ontwikkelde hij een autocorrelatie-filter, een berekening die herhalingen in frequenties kan ontdekken en bijsturen. Hildebrand was ook zelf degene die de toepassing in muziek zag en hij bedacht aldus auto-tune, waarbij toonhoogtes worden aangepast tot de dichtstbijzijnde ‘goede’ frequentie.

Hoe Autotune werkt (bescherm uw oren: vals)

 

Bron