Bakt u ze niet al te bruin?

Ik heb het zelf niet zo op (het bakken van) zoetigheden. Geef mij maar een bitterbal! De Ik in het fragment hieronder is dan ook niet ik. Maar die omrekentabel eronder, die vond ik dan wel weer leuk!

 

Ik bak regelmatig taartjes. Geen grote taarten voor een heel gezelschap, maar kleine taartjes, soms om weg te geven voor een verjaardag of zomaar omdat je iemand aardig vindt en soms voor onszelf voor bij de koffie. Gelukkig heb ik mini bakvormen, de kleinste is zelfs maar 10 cm in doorsnee. Daar bak ik een ienieminie taartje mee, net genoeg voor ons samen op een zondagmorgen. Mijn andere minivormpje is 12 cm, daar haal ik 4 kleine puntjes uit. Google loopt over van de recepten voor allerlei soorten taart, maar nooit voor een bakvormpje van mijn formaat. Op de site van Rutger van den Broek, de bakwinnaar van ‘Heel Holland Bakt’ uit 2013 staat een handige omrekentabel die helaas niet kleiner gaat dan 15 cm. Dus hierbij mijn eigen omrekentabel. Neem de bakvorm uit het recept en zoek dat op in de linker kolom. Kijk vervolgens naar de maat van jouw bakvorm en zoek die op in de bovenste rij. Op het kruispunt van de twee vind je de factor waarmee je de hoeveelheden uit je recept moet vermenigvuldigen.

Oppervlakte cirkel

De berekening gaat er kennelijk vanuit dat de hoogte van de taart in wording hetzelfde moet worden als die van de taart in het recept.

Als u zelf van bakken houdt: probeer Rubic’s Cube eens!

Eén gedachte over “Bakt u ze niet al te bruin?”

  1. Waarmee wederom het praktische nut van e wiskunde is geïllustreerd. En dank, namens de bakkers rondom mij!

Reacties zijn gesloten.