Doet u aan kettingkijken?

Binge-watching (kettingkijken) is het op een ochtend/middag/avond achter elkaar bekijken van een aantal afleveringen van een televisieserie. Het is sinds de opkomst van online mediadiensten waarmee de kijker tv-series on-demand (op verzoek?) kan kijken heel populair geworden.

Beginselverklaring

Ik zie hier zelf niets in en zal mij dan ook nooit overgeven aan deze verderfelijke activiteit. Een deel van de aantrekkelijkheid van series is nu juist, dat je een week of zo moet wachten tot er weer een nieuwe aflevering volgt. De aangename, verwachtingsvolle, spanning in deze week (cliffhanger!) zorgt voor voorpret, iets dat je bij binge-watching moet missen. Maar ik zal vermoedelijk spoedig de enige mens op aarde zijn met deze opvatting.

Combinatoriek

Maar rond dit fenomeen kunnen natuurlijk wel interessante wiskundige vragen gesteld worden!

You have an n episode TV series. You want to watch the episodes in every order possible. What is the least number of episodes that you would have to watch?

Overlapping is allowed. For example, in the case of n=2, watching episode 1, then 2, then 1 again, would fit the criteria.

The orders must be continuous. For example, (1,2,1,3) does NOT contain the sequence (1,2,3)

Haruhi

Dit is geen Fbreinbreker, maar u zou hier zelf eens over kunnen nadenken. In de literatuur is dit probleem het Haruhiprobleem gaan heten. En het goede (maar misschien tevens ook slechte) nieuws is dat het al gedeeltelijk [toevoeging: gedeeltelijk; met dank aan Alex van den Brandhof] is opgelost! En wel door een anoniem persoon die actief is op een internetforum. Nee, geen wiskundig forum, maar een forum voor liefhebbers van anime, Japanse tekenfilms en animatiefilms!

Commentaar op deze oplossing uit de mond van een wiskundige:

What’s beautiful about mathematics is that it’s a proof that starts with your hypothesis and leads to your conclusion.

You have to convince a sceptical reader that you’re correct. That doesn’t rely on your identity being known.

This proof shows that you don’t need to be a professional mathematician to understand mathematics and advance the frontier of knowledge.

That’s the beautiful thing about math, is that anyone can understand the questions.

Bron

3 gedachten over “Doet u aan kettingkijken?”

  1. Er is reeds een vertaling (ik ken geen bron): comakijken. Maar ik vind “verkwijnkijken” ook wel passen.

    1. Dank voor je reactie, Daaf! Maar comakijken vind ik, alhoewel allitererend, niet zo erg geschikt. Ik ben zelf wel eens, voor langere tijd, in coma gehouden en ik kan je verzekeren: dan zie je helemaal niets, ook geen tv! Sterker nog, van die tijd herinner ik mij – gelukkig maar – echt 0,0.

Reacties zijn gesloten.