Weer niet …

Nobel Laureate Arthur Ashkin has been awarded the #NobelPrize in Physics “for the optical tweezers and their application to biological systems.”

Nobel Laureates Gérard Mourou and Donna Strickland have been awarded the #NobelPrize in Physics “for their method of generating high-intensity, ultra-short optical pulses.”

Uit Kijkmagazine:

Zojuist is in Stockholm bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor de natuurkunde van 2018 gaat naar Arthur Ashkin, Donna Strickland en Gérard Mourou voor onderzoek naar optische pincetten.

This year’s prize is about tools made from light.” Met deze aankondiging werden de drie Nobelprijswinnaars van de natuurkunde 2018 bekendgemaakt.

Optische pincetten zijn lichtbundels die een deeltje kunnen manipuleren. Zo schreven we eerder dit jaar nog dat onderzoekers met behulp van een optische pincet twee atomen konden laten binden die normaal gesproken geen molecuul zouden vormen, namelijk cesium en natrium.

Vrouwelijke laureaat

De Amerikaanse wetenschapper Arthur Ashkin ontvangt de Nobelprijs (en de helft van het prijzengeld) voor optische pincetten en hun toepassingen in biologische systemen. Met optical tweezers kunnen namelijk onder meer eiwitten, DNA en cellen worden gemanipuleerd.

De Franse Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland ontvangen samen de Nobelprijs voor de natuurkunde (en de andere helft van het prijzengeld) voor hun methode voor het genereren van ultrakorte optische pulsen. De techniek ontwikkeld door Mourou en Strickland staat bekend chirped pulse amplification (CPA) en werd in 1985 gepubliceerd in Optics Communications.

Dit betekent overigens dat voor het eerst in meer dan vijftig jaar de Nobelprijs voor de natuurkunde naar een vrouw gaat! In 1903 mocht Marie Curie als eerste vrouw de Nobelprijs voor de natuurkunde in ontvangst nemen. In 1963 kwam daar Maria Goeppert-Mayer bij.