Koken voor wiskundigen

Ik weet niet óf u kookt en hoe u kookt, maar ikzelf ben niet zo van het heel precies afmeten van ingrediënten. Ik flikker qua hoeveelheden zo ongeveer dat in de pan wat in het recept staat en dat is in 99 van de 100 gevallen meer dan voldoende voor een smakelijke maaltijd. In mijn ogen is iemand die zit met de onnauwkeurigheid van schaalverdelingen op een maatglas dus een volslagen neuroot. Joshua Redstone lijkt mij er zo een.

Four years ago, while cooking in his kitchen, Joshua Redstone came to the realization that basic liquid measuring cups have high margins of error because of their straight, untapered shape. He began wondering “why [do] small measuring cups seem better than large ones at measuring small amounts?” He came to the realization that the shape of a measuring cup can directly affect its accuracy. 

Ik voel dus weinig verwantschap met Joshua, maar de wiskunde die hij gebruikte om te komen tot een acuratere maatbeker, ja, die staat mij wel aan!

Enter Euclid: a new, more accurate measuring cup. Named after the ancient Greek mathematician, often referred to as the“founding father of geometry,” the cup’s “mathematically optimal, tapered design” measures small amounts of liquid just as accurately as large amounts. 

Het hele artikel hierover vindt u hier.