Staat ons maandag spectaculair Wiskundenieuws te wachten?

Dat zou het geval kunnen zijn als Michael Atiyah, gelauwerd (o.a. Fields Medal en Abelprijs) wiskundige, zijn claim kan waarmaken, dat hij de 160 jaar oude Riemann-hypothese heeft opgelost. Dat is zeker het geval als dat, zoals hij zelf zegt, via een eenvoudig bewijs zou gebeuren. Tijdens het Heidelberg Laureate Forum in Duitsland houdt hij maandagmorgen een presentatie hierover.

De Riemann-hypothese geldt als een van de belangrijkste onopgeloste problemen in de wiskunde. Deze maakte in 1900 deel uit van David Hilberts lijst van 23 onopgeloste problemen. Het is ook een van de zeven wiskundige vraagstukken waarvoor het Clay Mathematics Institute in 2000 een Millennium Prize van $1.000.000 heeft uitgeloofd voor het eerste correcte bewijs ervan.

Vooralsnog reageert de wiskundewereld zeer sceptisch op deze claim van de negentigjarige.

Uit een artikel in de New Scientist van vandaag:

New Scientist contacted a number of mathematicians to comment on the claimed proof, but all of them declined. Atiyah has produced a number of papers in recent years making remarkable claims which have so far failed to convince his peers.

“People say ‘we know mathematicians do all their best work before they’re 40’”, says Atiyah. “I’m trying to show them that they’re wrong. That I can do something when I’m 90.”

Donald Trump

Bewijs van Donald Trump van deze Riemann-hypothese