Tweederde (?) meerderheid: Hongarije gevaar

In de Volkskrant (en elders) las ik vanmorgen deze gegevens over een recente stemming in het Europees Parlement over strafmaatregelen ten aanzien van Hongarije: 

Het verzoek werd goedgekeurd met 448 stemmen vóór en 197 stemmen tegen, met 48 onthoudingen. Om te worden aangenomen, had het voorstel een absolute meerderheid van de leden (376) nodig en tweederde van de uitgebrachte stemmen – exclusief de onthoudingen.

Wetende dat het Europees Parlement momenteel 751 zetels heeft (750 plus een stoel voor de voorzitter), ging ik op een kladje aan het rekenen: 2/3 * 750 en vervolgens 2/3 * (750 – 48). In beide gevallen kom je met 448 stemmen vóór niet aan een twee derde meerderheid!

Uitgebracht?

De crux zit hem waarschijnlijk in het woordje “uitgebrachte”: als je niet op komt dagen, tel je kennelijk niet mee. Lijkt mij wel goed idee. Resteert nog de vraag waarom 57 leden het niet nodig vonden om voor deze belangrijke stemming op te komen dagen. En: is 751 niet een beetje veel?

Zo zie je dat rekenen je ook kan helpen aan meer kennis over de (Europese) parlementaire democratie!