Jeugdsentiment: de rekenliniaal

Er is een tijd geweest, lieve jongens en meisjes, heel lang geleden, dat er nog geen rekenmachine bestond, laat staan een grafische rekenmachine. Computers, toen slechts in gebruik bij heel grote bedrijven en op universiteiten, hadden het formaat van een hele kamer. In die tijd ging ik naar school.

Hoe rekenden jullie dan, zullen jullie je misschien afvragen? Kon dat toen wel? Jawel, dat kon! Uit het hoofd of op een papiertje, als de berekeningen niet te complex waren. En als het wat ingewikkelder werd, er bijvoorbeeld wat grotere getallen gebruikt werden: met de rekenliniaal. Klik hier maar als je wat meer over deze dinosaurus van het wiskundeonderwijs wilt weten. Deze voorwereldlijke beesten werden toen ook door ingenieurs, architecten en meer van dat soort volk gebruikt. Maar ook door mensen als Einstein!

Verzameling rekenlinialen

Via internet stuitte ik op de webstek van iemand die een hele collectie is gaan aanleggen van dit type rekentuig, ingedeeld in de volgende rubrieken:

  •  Linear
  •  Circular or disk
  •  Drum or cylinder
  •  Tubular
  •  Watch

Naast deze min of meer normale rekenlinialen verzamelt hij ook vreemdere types: akoestische (!) en grote (XXL; desktop is de term die hij hiervoor gebruikt).

De man woont in Nederland en wil rekenlinialen die Krasse Knarren nog ergens op zolder hebben liggen vast met hen ruilen of van hen kopen als hij deze tenminste nog niet in zijn uitgebreide (!) collectie heeft. Hij heeft op zijn site een wish list van rekenlinialen waar hij nog naar op zoek is. Je kunt ook bij hem kopen.

Neem in ieder geval hier even een kijkje, het is zeer de moeite waard!

 

Naschrift: een elektrische rekenliniaal bestaat ook!