Kekke Kaarten, Deel 4; nu met uitslag quiz

In deze serie liet ik u eerder wat voorbeelden zien van cartogrammen en gaf ik daarbij steeds enige achtergrondinformatie. 

Maar nu heb ik een vraag voor u, in de vorm van een quiz!

Waar denkt u dat bovenstaand cartogram (gegevens uit 2014) over gaat? De grootte van een (vervormd) land geeft een bepaalde grootheid aan: hoe groter, hoe (relatief) meer van deze grootheid. De bevolkingsdichtheid in cartogrammen is overal gelijk.

[polldaddy poll=10001748]

Uitslag en oplossing

Ongeveer de helft van u had het goed: het betreft de wijnconsumptie (per jaar). Als u Bron hieronder had aangeklikt, had u al een tip gehad. Ik ben benieuwd hoe de wereld, en dan met name Rusland, eruit zou hebben gezien als de wodkaproductie in kaart was gebracht.

Zo’n 40% koos voor het aantal kilometer spoor. Tien procent stak zijn hand op bij BNP.

Dit zijn de absolute aantallen:

Methode: leentjebuur bij natuurkunde

Al heb ik nu al toegang tot het computeralgoritme dat dit soort kaarten samenstelt op grond van bevolkingsgegevens, ik duik nog niet helemaal in deze voor mij nieuwe materie. Deze serie moet namelijk ook voor mijzelf een ontdekkingstocht worden. Ik kan u nu al wel verklappen dat voor de gebruikte methode leentjebuur bij de natuurkunde gespeeld wordt. Ik houd u op de hoogte.

Bron