Kekke Kaarten, Deel 1

© Copyright 2006 SASI Group (University of Sheffield) and Mark Newman (University of Michigan)
Projectie van Gall Peters

Ik heb hier wel eens eerder aandacht besteed aan hoe (land)kaarten uw beeld over de wereld kunnen vervormen. Meestal wordt voor het afbeelden van de wereld de Mercatorprojectie gebruikt. Maar deze manier om een bol op een plat vak af te beelden maakt de landen rond de evenaar veel kleiner dan ze feitelijk zijn. Er zijn dan ook alternatieven bedacht, zoals de projectie van Gall-Peters (zie hiernaast), maar die hebben weer andere nadelen.

Serie cartogrammen

Ik wil hier nu een miniserie met dit soort kaarten starten, maar in een wat ruimer verband: het afbeelden van data op een kaart. Deze afbeeldingen worden wel cartogrammen genoemd.

Wat stelt die vreemde, vervormde, kaart bovenaan bijvoorbeeld voor? Het stelt de opkomst bij verkiezingen voor waarbij de grootte van een land verband houdt met het percentage kiezers dat daar naar de stembus gaat (bij verkiezingen voor het parlement)! U ziet: Nederland scoort dan best goed (zo’n 80%) in vergelijking met andere (Europese) landen. En kijk India eens!

Meer cartogrammen in de komende weken. Dan hoop ik ook wat te kunnen schrijven over de gebruikte methodiek om zo’n equal area cartogram te maken.

Bron