Symmetriepatronen in Portugese bestrating

Een artikel in de recente Euclides en mijn liefde voor Portugal brachten mij naar een zogenoemde Klein vignette over symmetrie, bedoeld als inspiratiebron voor wiskundedocenten. De auteur is Ana Cannas da Silva.

Zij bracht 11 van de mogelijke (17) symmetriepatronen die zij in Lissabon op het trottoir aantrof in kaart (en foto). Hier vindt u een handzame samenvatting (in het Portugees), tevens een beschrijving van een symmetriewandeling door de stad.

De tekst is in het Engels. Ik citeer hieronder een klein stukje daaruit en prikkel u zo om een kijkje te nemen bij het oorspronkelijke materiaal.

At the end of the 19th century, the Russian mathematician and mineralogist Yevgraf Fyodorov established that there are 17 types of symmetry for patterns in the plan

Portuguese cobblestone pavement was conceived in the 19th century as an initiative to keep prisoners in the castle of Sao Jorge busy. Since then, it became iconic for the city of Lisbon and it is the pavement style which is most used for the sidewalks in the historical areas in Portugal.

 

 

 

 

Its most famous pattern ondas do mar largo (roughly “waves of the open sea”) was used in 1849 in King Pedro IV of Portugal square, commonly known as Rossio, and was exported to Copacabana in 1906 with great success.