In een week met negen dagen

Hieronder een lesje Portugees.

VIER: Als je wilt bewijzen dat je niet dronken bent maar nuchter, maak je een vier: fazer o quatro. Hoe je dat doet? Op één been staan en het andere been in een vier vouwen. Er zijn dan van die leukerds die willen dat je een zes maakt fazer o seis; links en rechts krijg je een por in je gezicht en blijf dan maar eens stilstaan in de vier.

ZEVEN: Iets met zeven sleutels afsluiten fechar a sete chaves doe je als je iets heel goed afsluit. Maar soms ben je dan wel te voorzichtig, is de bijbetekenis.
Als je op zeven boerderijen bent estar nas suas sete quintas gaat het je goed en ben je best tevreden, maar misschien ook wel arrogant.
Falar com sete pedras na mão: op een agressieve, vijandige manier de ander bejegenen, met zeven stenen in je hand.

ACHT: Het gaat niet zo goed met je als je tot 8 verbogen bent feito num oito want je bent verward of gewoon dronken. Oito komt ook voor in fazer alguma num oitowat wil zeggen iets tot moes slaan. En ou oitoou oitenta is alles of niets. Terwijl nem oito nem oitenta uitdrukt: ergens in het midden, niet veel en niet weinig.

NEGENPara a semana dos nove dias: een week van  negen dagen? Het zal veel later of eigenlijk helemaal niet gaan gebeuren!

Lees hier meer over Portugese getallen