Medelijden met hoogbegaafden?

Van hoogbegaafdheid weet ik weinig, ik zeg het maar direct. Dat er recent een verzoek voor de begeleiding van een hoogbegaafd jongetje bij mij binnenkwam, zal dan ook weinig of niets met mijn naam en faam op dit terrein te maken hebben gehad.

Gemits en gemaar

Ik werd een beetje (onaangenaam) verrast door een mail die ik na plaatsing van een oproep over deze begeleiding ontving. Die mail publiceer ik (geanonimiseerd) hieronder, inclusief mijn antwoord. In een Facebookgroep voor Wiskundeleraren stond een soortgelijke opmerking. Gelukkig klonken de meeste reacties die ik kreeg (ik kon zo’n tien namen van geïnteresseerden doorgeven aan de vader van deze jongen)  enthousiast, zonder onmiddellijk met gemits en gemaar te komen.

Let op: ik wil hiermee geen discussie uitlokken, dit is daarvoor niet de juiste plek. Er zijn over dit onderwerp diverse fora op internet. Reacties (waarop geen antwoord van mij zal volgen) kunt u hieronder echter wel kwijt.


Beste Hans,

Ik las je oproep in de wiskundebrief.

Wat bij mij opkomt:

  • Hoe vaak sport dit kind?
  • Doet hij iets aan creativiteit?
  • Hoe zou hij anders die twee weken vakantie doorbrengen?
  • Hoe is het met zijn sociale vaardigheden?

 Misschien is het [niet? HW] nodig, maar ik heb medelijden met dit kind.

 Groet, M


Beste M,

Typisch Nederlandse reactie: direct komen met de mitsen en de maren. Waarom niet gewoon blij zijn met zo’n getalenteerd iemand? In de VS worden hoogbegaafde kinderen ontvangen door de President (al lijkt mij dat in het geval van Trump niet zo’n lolletje).

De opvoeding moeten we maar aan zijn ouders overlaten, vind je niet? Medelijden lijkt mij, op grond van wat ik nu weet van dit kind, misplaatst. Leest gewoon de Donald Duck, oefent voor DJ, enzovoort.

Medelijden met Sven Kramer en Ireen Wüst?

Wat vind je trouwens van al die sporters die nu gouden Olympische plakken halen? Had Sven Kramer soms meer met zijn neus in de boeken moeten zitten, meer binnen moeten blijven, had hij zijn vakanties niet beter zuipend, lallend en brallend door kunnen brengen … ?? En is Ireen Wüst wel creatief genoeg, schildert ze voldoende? En had ze die twee Olympische weken in Pyeongchang niet beter hard op haar Wiskunde kunnen blokken ;-) ?

Groet,

Hans