De LiegGrafiek is terug!

In 2013 en 2014 liep hier een succesvolle serie over LiegGrafieken. Deze serie werd in 2017 nog uitgebreid met een tijdelijke expositie, in verband met de Tweede Kamer verkiezingen.

Sindsdien is de LiegGrafiek natuurlijk niet weggeweest in de media. Maar ik had in de loop van de tijd eigenlijk wel alle typen een keertje de revue laten passeren, dus ik besloot te stoppen met de serie.

Uw pensioen

Vanmorgen stond er in de Volkskrant echter weer zo’n mooi exemplaar, dat ik deze wel met u moest delen! Het onderwerp lijkt mij relevant: het ABP bracht, als eerste pensioenfonds, in kaart uit welke componenten uw pensioen eigenlijk bestaat en hoe dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Nu ja, niet per se dat van u, maar dat van een 47-jarige ambtenaar met een brutojaarsalaris van rond de € 48.000.

Als het artikel in de krant het bij een tabelletje met twee kolommen had gelaten, was het vast niet misgegaan. Maar nee, daar hoort in deze tijd natuurlijk een graphic bij. OK dan maar, als het moet … . Had de tekenaar het bij het vooraanzicht en ‘achteraanzicht’ gehouden, dan was er nog steeds niets misgegaan.

3D

Maar nee, moet hij gedacht hebben, dat is te saai, het moet driedimensionaal, getuige dat grijzere middenstuk!

En daarmee ging hij in de fout, want zoiets vertekent. Uw oog – en dat van andere lezers – valt namelijk (ook) op het zijoppervlak van die ‘balk’ naar voren. En daarin zijn de verhoudingen tussen de oppervlaktes van de verschillende lagen anders dan de verhoudingen tussen de getallen zelf, het scheelt zo’n 15% bij de bovenste twee lagen (bij de onderste twee ook, maar daar wordt het meten onnauwkeuriger). Het aandeel van dat rendement wordt dus overdreven voorgesteld!  Als u mij niet gelooft: meet en reken het maar na.

Een of meer simpele (eendimensionale) pijlen tussen de twee sets gegevens zou goed zijn geweest. Maar ja, beelden moet tegenwoordig dynamisch zijn … . Dit is een subtiele vorm van lieggrafieken, maar het blijft wel lieggrafieken. GroenLinks ging hem voor.

“Een simpele grafiek die direct inzicht geeft volstaat”

Ik heb het artikel nog een keer doorgelezen en krijg nu de indruk dat de grafiek niet van de Volkskrant is, maar direct van het ABP komt. Dan word ik wel wat treurig als ik lees:
Bron

Oppervlakte trapezium

Spoiler

Afmetingen zijn gebaseerd op die in de papieren krant.