Bekroond profielwerkstuk: zoekmachines

Met deze video presenteert Lüke van den Wittenboer haar profielstuk (N&T), waarmee zij de tweede prijs behaalde bij de KNAW Onderwijsprijs 2017.

Hoe versloeg Google de concurrentie om de meest populaire zoekmachine te worden? VWO-scholiere Lüke van den Wittenboer (Bataafs Lyceum, Hengelo) zocht het uit in haar profielwerkstuk en bouwde zelf ook zoekmachines. Ze werd tweede bij de KNAW Onderwijsprijs.

MOTIVATIE JURY
Dit originele, goed beschreven profielwerkstuk geeft een breed historisch overzicht van de ontwikkeling van het internet en de plaats van zoekmachines daarin. Tevens behandelt het de methodiek van zoekmachines, gekoppeld aan een zeer duidelijk uitleg en demonstratie van de belangrijkste technieken. Lüke heeft zelfs een simulatie-experiment uitgevoerd door zelf simpele varianten (met telkens kleine innovaties) te programmeren en een test te doen. Zo kon ze de verschillende algoritmes met elkaar vergelijken. Het werkstuk is wiskundig goed onderbouwd en er zijn duidelijke diagrammen gemaakt om de kernconcepten uit te leggen. De bijbehorende video’s zijn van hoog niveau en zeer geslaagd. Interessant is ook de maatschappelijke relevantie van het onderzoek, want misbruik van de zoekalgoritmes kan bijvoorbeeld fake news opleveren.

Meer

pws-Zoekmachines