Pokerwiskunde

 

 

 

 

Marcel is Marcel Vonk (43), een wiskundig natuurkundige die nog geen vijftien jaar pokert. Hij kan niet eens met één hand van twee stapeltjes fiches één stapeltje maken – dat ziet er best onhandig uit.

Morgen begint hij aan het Main Event van de World Poker Tour in Amsterdam. Hij is een van de kanshebbers, eerder won de hobbypokeraar in Las Vegas een toernooi van de nog prestigieuzere World Series of Poker.

Sikke Kingma, die Vonk kent van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde: ‘Marcel vindt het een sport om ingewikkelde puzzels te doorgronden. Als hij bij mij thuis is en ik loop even heen en weer naar de keuken, heeft hij intussen de Rubikskubus opgelost die in mijn boekenkast staat.’

Vonk berekent thuis liever de kans op elk mogelijke uitkomst (met welke kaarten kunnen mijn tegenstanders welke inzetstrategie volgen?). Het resultaat is een indrukwekkende databank met cijferreeksen en tabellen. Die splitst hij uit naar sterke en zwakke tegenstanders, naar uitgekiende pokeraars, beroepsgokkers en gelukzoekers.

Het hele artikel uit de Volkskrant vindt u hier (€)