Wiskundehaat op tv

We zullen de idiote aankondiging van deze uitzending maar voor lief nemen. Wie giskunde en cijferleer als synoniemen gebruikt voor Wiskunde, kan ik niet serieus nemen. En nog minder serieus neem ik de journalist (als je een schrijver van stukjes in de VPRO-gids tenminste zo kunt noemen) die ieder die gewoon van het vak houdt uitmaakt voor wiskundefetisjist. Dat is domheid in het kwadraat, nee, tot de macht n, waarbij n >> 2.

Wat ben ik blij dat er in Nederland steeds meer bèta’s komen (met name onder meisjes), die zullen – eenmaal journalist – gelukkig niet met die armzalige cliché’s over wiskunde en wiskundedocenten aankomen! Deze worden door de schrijver in de schoenen geschoven van “de grote groep wiskundehaters”, maar iedere lezer van het stukje zal begrijpen wie hier eigenlijk aan het woord is.

Neemt niet weg dat er – u zult verbaasd zijn – mensen zijn die wiskunde haten! Deze week woensdag wordt een documentaire daarover getoond op Arte, een voor de meesten hier wat obscure zender. Franse productie met Duits eroverheen.