Nieuwe VN-topman gaf jaren wiskundeles in sloppenwijk

De priester van een van de meest verpauperde achterbuurten van Lissabon kreeg via-via het aanbod dat iemand jongeren uit de buurt bijles wiskunde wilde geven. Valentim Gonçalves kon niet vermoeden dat de vrijwilliger niemand minder was dan de Portugese oud-premier, nu secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres.

Het was in 2002, in de wijk Quinta do Mocho. Deze buurt was gebouwd om mensen te huisvesten die waren teruggekeerd uit de vroegere Portugese kolonies in Afrika. Pas in 2014 werden de laatste krotten er neergehaald.

Het besluit vrijwilligerswerk te gaan doen, volgde op zijn aftreden als premier van Portugal. Guterres begon zijn wiskunde weer op te frissen en regelde een assistent om hem te vervangen als hij verhinderd was. ‘Hij had er geen moeite mee om lange dagen te maken en bleef als het nodig was zelfs tot na middernacht. Hij gaf uitleg en soms gaf hij jongeren die wat verder weg woonden een lift naar huis,’ vertelt pater Gonçalves.

Aanvankelijk wisten de jongeren niet goed wat ze ervan moesten denken. Wat deed een oud-premier hier? Maar algauw zagen ze hem niet meer als politicus of publiek figuur. ‘Hij voelde zich op zijn gemak met ons,’ vertelde een oud-leerling een katholieke radiozender nadat Guterres benoemd was tot nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Bron (€)