Blue Monday formule

En daar is die dan weer, de onzinformule waarmee je de datum van Blue Monday, de meest trieste dag van het jaar, zou kunnen bepalen. Dat maximum (minimum?) valt op de maandag van de laatste volle week in januari. Dit jaar [2018] is dat vandaag, maandag 15 januari (Huh, er volgt toch nog een volle week dit jaar? Het wil echter ook wel eens de derde maandag in januari zijn).

Geen idee wat de variabelen in deze formule betekenen en ook niet wat de eenheden zijn. Die D zou volgens andere bronnen onze schuldenlast zijn en de d ons maandsalaris. Na= ‘the feeling of a need to take action’. Omroep Brabant haakt in: met bloemetjes voor wie die verdient heeft.

Bart Jungmann maakt in de Volkskrant van vanmorgen [2017] gehakt van deze formule, dat hoef ik dus niet meer te doen. Hij schetst in zijn artikel ook de ontstaansgeschiedenis: een stuntje van een vliegmaatschappij die wilde dat we vaker in januari onze vakanties zouden gaan boeken.

De psycholoog die zich leende om enig ‘wetenschappelijk’ gewicht aan deze formule te geven, Cliff Arnall, neemt het er intussen van op de Canarische Eilanden

Goed overigens dat Jungmann in zijn artikel een duidelijk onderscheid maakt tussen neerslachtigheid (doodnormaal) en een depressie (ziekte)! Meer (en dan serieus) over depressies hier.

Meer pseudowiskunde

5 gedachten over “Blue Monday formule”

  1. En dat ‘is-gelijk-aan-teken’ (=) in de teller van de formule is evenmin juist. Zal wel een plus-teken moeten zijn. Er is een WikipediA pagina met de juiste (?) formule.

  2. En dat ‘is-gelijk-aan-teken’ (=) in de teller van de formule is evenmin juist. Zal wel een plus-teken moeten zijn.

  3. Citaat uit het vorenstaande: ” … valt op de maandag van de laatste volle week in januari.” Is het daarom dat we een Rekentoets moeten invoeren? Die laatste volle week begint op maandag 23. Is het niet ‘gewoon’ de 3e maandag van januari?

Reacties zijn gesloten.