Resultaten Rekenen in PO omlaag volgens TIMMS

timms2015Na een korte opleving tussen 2007 en 2011 gaan de rekenresultaten (let wel: in het po!) van Nederlandse leerlingen in groep 6 (grade 4) weer omlaag. Dat is een van de uitkomsten van het TIMMS 2015 onderzoek.

TIMMS is een grootschalig internationaal onderzoek, dat eens in de zoveel jaar herhaald wordt. Vandaag werden de resultaten ervan gepubliceerd. Het onderzoek is zo veelomvattend, dat er voor de interpretatie van de resultaten meer tijd nodig is dan ik nu tot mijn beschikking heb. Maar dit feit wilde ik er alvast wel even uit lichten. Ter relativering: een score 500 is het internationale gemiddelde. Maar landen in Oost-Azië scoren rond de 600. Koeweit heeft de laagste score: 353.

Er zal nu echt vol gas moeten worden gegeven, o.a. gestimuleerd door (het laten meetellen van) rekentoetsen in het vo, om deze dalende trend (rode stippellijn) om te kunnen buigen.

math-student-achievement-infographic-grade-4