Hoe Betonmonster 300.000 Olifanten Verorberde

B4g_-qRIAAEQuNYZoals u waarschijnlijk wel weet wordt er in Amsterdam, de mooiste stad van ons land, aan de Noord/Zuidlijn gewerkt. Een paar jaar geleden is men in de communicatie een andere koers gaan varen, meer op het gewone publiek gericht. Deze wijziging heeft haar vruchten afgeworpen: het imago van het metroproject is stukken verbeterd. Onderdeel van de nieuwe strategie is een website waarop vragen van het publiek echt bliksemsnel beantwoord worden.

Recent verscheen een antwoord op de vraag hoeveel beton er gebruikt is voor de klus. Realistisch rekenwerk in optima forma!

Het lijstje is voor sommigen wellicht een beetje abstract. We gebruiken daarom graag het volgende voorbeeld: de Dam is ongeveer 200 meter bij 100 meter. Stel, we zouden de Dam volstorten met al ons gebruikte beton, dan zou hier een laag ontstaan van meer dan 30 meter dik. Bij elkaar weegt deze laag beton dan ruim 1,5 miljard kilo. Rekenen we het naar olifanten om, dan komen we op het gewicht van ruim 300.000 olifanten.