Zet maar Einstein in de Kop (en niet Bell)

fadeef15-ffbc-4c30-a234-ffb90e3418dbAls er, zoals van de week, nieuws gebracht moet worden over een ontdekking in de quantummechanica is er een publicitair probleem: geen hond, in ieder geval geen lekenhond, zal daar echt iets van gaan snappen.

Soms is er nog een krachtige foto waaraan de ontdekking opgehangen kan worden. Maar als de meetopstelling zoals bij dit experiment bestaat uit een onoverzichtelijke wirwar van spiegeltjes, lenzen, laserapparatuur en ondergrondse glasvezelkabels, biedt dat ook al geen soelaas.

De Volkskrant doet vanmorgen een manmoedige poging met een heuse strip, over zes pagina’s zelf, maar erg geslaagd vind ik het toch niet: het blijft een taai onderwerp (niet voor mij overigens, van huis uit ben ik theoretisch natuurkundige) en dat geldt ook voor stripliefhebbers.

84733d67c893a5e139f80db9499a32f0-1445493202Einstein natuurlijk

Gelukkig is er een ontsnappingsroute: Einstein ! Noem zijn naam ik de kop van je artikel en je trekt al aanzienlijk meer lezers. Als je dan ook nog eens zoiets schrijft als Einstein Had Het Fout, dan is succes verzekerd!

Nog steeds zal niemand het stuk echt lezen, laat staan begrijpen, maar de associatie is gelegd: daar bij de TU Delft moeten ze wel heel knap zijn, dat ze zelfs ‘s werelds bekendste geleerde kunnen weerleggen! Goed voor het imago van de universiteit.

John_Stewart_Bell_(physicist)_portraitJohn Stewart Bell

Nu had Einstein wel degelijk iets met dit experiment te maken: hij had het bijbehorende quantummechanische probleem geformuleerd. Maar wie volgens mij veel meer eer toekomt is de theoretisch natuurkundige John Stewart Bell. Deze had Einsteins gedachte-experiment, de EPR-paradox, vertaald in een praktisch experiment (later de Bell-test genoemd) en een heuse stelling. Het Delftse experiment is daar een uitwerking van.

Maar ja, deze Bell is aanzienlijk minder bekend dan Einstein en zijn uiterlijk heeft hij ook al niet zo mee … .

Hommage

Zie dit stukje dan ook als hommage aan deze John Stewart Bell! Een deel van de eer gaat natuurlijk naar de onderzoekers in Delft.