De Speld: iconisch staafdiagram

e0bf01a5-93fd-4e7f-97ba-68e725984355Het is op dit moment misschien op het randje, maar omdat dit stukje uit De Speld, zoals altijd satirisch, toch ook aan het denken zet, kopieer ik het hieronder:

Deze grafiek toont slechts een paar van de vele cijfers die inmiddels over de vluchtelingencrisis zijn verschenen. Toch is het deze grafiek die de wereld over gaat. Omdat het de kern van de tragedie op schrijnende wijze samenvat. Soms zegt één staafdiagram meer dan duizend woorden.

De cijfers werden gisteren massaal gedeeld op sociale media en talloze kranten hebben de grafiek op hun voorpagina geplaatst. Waar de staafdiagram precies is gemaakt en door wie, is niet bekend. Mogelijk lag de grafiek op een bureau. De cijfers lagen er waarschijnlijk al maanden. Al die tijd stonden ze in saaie tabellen, waar niemand naar omkeek. Tot iemand ze vastlegde in een visueel aantrekkelijke staafdiagram. Ineens kwam de schrijnende werkelijkheid van de vluchtelingencrisis keihard binnen.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, verdedigt zijn beslissing om de grafiek op de voorpagina te plaatsen: ‘Het is natuurlijk maar één totaaloverzicht van de precieze aantallen van omgekomen vluchtelingen in 2014 en 2015, maar zo’n grafiek staat symbool voor de problematiek als zodanig. Ik denk dat deze cijfers hét iconische beeld worden van de vluchtelingencrisis. Al moeten we niet vergeten dat er naast de cijfers in deze grafiek nog duizenden andere cijfers zijn.’

 
De cijfers hebben veel mensen geraakt. Ton Verhaeg was een van de mensen die de grafiek deelde op Facebook: ‘Sinds 9/11 is er geen staafdiagram geweest die zo veel indruk op me heeft gemaakt. Als ik foto’s van bootvluchtelingen zag, dacht ik altijd dat het om enkele tientallen mensen ging. Nu pas zie ik de tragedie in het juiste getalsmatige perspectief. Als deze grafiek Europa niet wakkerschudt, wat dan wel?’
 

Ook wij hebben besloten het staafdiagram te publiceren. De cijfers kunnen als schokkend worden ervaren.