Regels met een Te Gebruiken Tot Datum

regeltjes-regeltjes-regeltjesEen van de vele nadelen van het leren van Wiskunde als ware het een bak met allemaal losse, onsamenhangende, regels (waar geen Begrip & Inzicht voor nodig is) is dat veel van deze regels een zeer beperkte TGT-datum hebben.

Denk aan (groep 8/brugklasniveau):

  • Optellen en vermenigvuldigen maken een getal groter;
  • Aftrekken en delen maken een getal kleiner;
  • Vermenigvuldigen met 10 betekent een 0 op het einde erbij plaatsen.

Gelukkig kennen wij hier in Nederland niet zo’n cultus van vooral regels onthouden, in de USA schijnt dat veel erger te zijn. In het artikel hieronder staan meer voorbeelden en de auteurs dragen ook alternatieven aan met het oog op beter wiskundig taalgebruik. Wel in het Engels.

PS: Wat betekent ‘whole number’ eigenlijk In de VS? Ik dacht dat dat ons “geheel getal” zou zijn, maar in het artikel lijkt het net of de auteurs “natuurlijk getal” bedoelen.

https://hanswisbrun.nl/wp-content/uploads/2015/07/tcm2014-08-18a.pdf