Jos Hermens weet weinig van Wiskunde

3102357Jos Hermens was in zijn tijd een goede marathonloper en is nu atletenmanager. Hij begeleidt al decennia topatleten uit Kenia en Ethiopië en heeft zijn atleten tientallen wereldrecords zien verbeteren.

Vanmorgen stond er een bericht in de Volkskrant (€) over een nieuw initiatief van hem, Sub 2, waarmee een poging wordt ondernomen via wetenschappelijk onderzoek het wereldrecord op de marathon onder de 2 uur te brengen. Dat staat nu op iets minder dan 2 uur en 3 minuten.

Voor een recordtijd van 1.59.59 uur moet een atleet gemiddeld 21.1 kilometer per uur lopen, oftewel 2.50 minuten per kilometer. Dat is iets meer dan vier seconden per kilometer harder dan het huidige wereldrecord van de Keniaan Dennis Kimetto, dat vorig jaar werd gevestigd op het snelle stratenparcours van Berlijn.

Sub2 heeft tien onderzoeksgebieden geïdentificeerd die tijdwinst kunnen opleveren. Daartoe behoren voeding, bewegingsleer (biomechanica), fysiotherapie, wedstrijdvoorbereiding, training, parcoursanalyse, energieverbruik (bio-energetica) en genetische analyse (bio-informatica). Volgens Hermens wordt overwogen sportpsychologie als elfde gebied toe te voegen.

Hermens doet in het artikel een wat merkwaardige uitspraak. De leek zal het niet opvallen, maar wij weten wel beter … .

Hermens is ervan overtuigd dat er tijdwinst te behalen valt door op allerlei deelgebieden een klein beetje progressie te maken. ‘Als je tien keer eentiende procent winst boekt, is dat al een procent. Dat is veel.’

Ik adviseer Hermans dan ook met klem een wiskundige in zijn onderzoeksteam op te nemen!

Zo lang het om 0,1% verbetering per deelgebied gaat komt de totale tijdwinst overigens nog wel in de buurt van de 1%  die hij noemt. Maar als het nu eens om 5% zou gaan? Er valt echt meer te halen: (1,05)^10 = … !