Winnend vwo-profielwerkstuk: Wiskunde als Sport

Elk jaar rond deze tijd reikt de KNAW de Onderwijsprijs uit, een prijs voor profielwerkstukken. Vanmiddag wordt de editie 2015 gevierd met een besloten bijeenkomst in het Trippenhuis.

CHEaVi1VIAAFdseWat achtergrond:

 

 

 

 

De KNAW Onderwijsprijs is ingesteld bij het tweehonderdjarig bestaan van de Akademie in 2008. De inzending van jaarlijks een kleine vijfhonderd profielwerkstukken van bijna tweehonderd scholen geeft een indruk van het grote potentieel aan talent in het Nederlandse voortgezet onderwijs.

en

De KNAW Onderwijsprijs is onderscheidend in Nederland door de hoge kwaliteitseisen die een jury van topwetenschappers stelt en doordat de prijzen niet alleen de leerlingen belonen, maar ook de begeleidende docenten en hun scholen.

Eigenlijk moet ik zeggen: Onderwijsprijzen, want per profiel vallen er drie profielwerkstukken in de prijzen. Dit zijn de winnaars van 2015. Een van de winnende werkstukken is van de hand van Carine Candel en Hanna Knotnerus van het Montessori Lyceum Amsterdam.

002Deze leerlingen werden begeleid door hun wiskundedocent, Fred Pach. Omdat Fred een zeer gewaardeerde ex-collega van mij is én mede-auteur van Wiswijs krijgt dit werkstuk hier een speciale vermelding.

De twee auteurs bogen zich over de puntentelling bij de heptatlon, de atletiekzevenkamp. Op deze manier werd Wiskunde als achtste sport aan het zevental toegevoegd.

De huidige telling voor de totaalscore is tamelijk gecompliceerd. Carine en Hanna komen met eenvoudiger alternatieven die bovendien eerlijker zouden zijn. Beoordeel hieronder zelf of u dit met hen eens bent.

https://hanswisbrun.nl/wp-content/uploads/2015/06/Wiskunde-heptatlon-carine-candel-hanna-knotnerus.pdf