Tegenintuitief: Finale nader beschouwd

Ik heb mijn vrienden al vaak verbaasd met mijn antwoord op de vraag hoe groot in een gemiddelde klas (zeg: 25 – 30 leerlingen) de kans is dat twee of meer leerlingen op dezelfde dag jarig zijn. Die kans is namelijk veel groter dan de intuïtie aangeeft. Zelfs bij een klas van 23 leerlingen is die kans al meer dan 50%!

Lezing van het boek De Laatste Stelling van Fermat (Singh) bracht mij echter op een veel aardiger vergelijking: twee voetbalelftallen plus de scheidsrechter, dat zijn samen ook 23 man.

messi-2011_3303486bIk besloot de stelling direct aan een proef te onderwerpen en bekeek in de Telegraaf de basisopstellingen voor de recente (2015) finale van de Champions League.

Door daar op namen te klikken en via de rechtermuisknop te zoeken kwam ik ook snel aan de geboortedata van de 22 spelers.

Bingo

En ja hoor, bingo! Ik hoefde de geboortedatum van de scheidsrechter niet eens op te zoeken. Zowel Neymar (Barcelona) als Tevez (Juventus) zijn op 5 februari jarig! Dit is natuurlijk geen bewijs van de uitspraak, daarvoor kunt u beter hier zijn.

Vervolg

Ik zou het op prijs stellen als u nu zelf met de (basis)opstellingen van andere finales (bijvoorbeeld die van het WK voetbal 2018) ook zo’n proef zou doen! Meldt u uw resultaten dan hier?