Meiden, wordt computer !

In de jaren vijftig werden aan het Mathematisch Centrum in Amsterdam de eerste Nederlandse computers ontwikkeld, de ARRA I en ARRA II, onder leiding van Adriaan van Wijngaarden, de grondlegger van de Nederlandse informatica.

Niet alleen de bouw van deze computers was baanbrekend. Geheel tegen de bestaande normen van die tijd in nam Van Wijngaarden vrouwen aan en trainde ze als programmeurs. De ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam) werd ingezet voor grote projecten zoals rekentaken voor het Deltaplan, en luidde het begin in van een uitzonderlijke ontwikkeling op het gebied van programmeren in Nederland.

Deze film is geproduceerd door Google en tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), de voorloper [? HW] van het Mathematisch Centrum.

Bron

En hier vindt u een Amerikaanse podcast over vrouwelijke computers.