Opgepimpt én LiegGrafiek

embellishment-cases-660x595

Het is al weer geruime tijd geleden dat ik mijn serie over LiegGrafieken afsloot. Maar aan deze kritische beschouwing over diagrammen die, louter voor de leuk, zijn opgepimpt en daardoor een valse voorstelling van zaken geven moet ik toch even aandacht schenken.

Het artikel gaat over een onderzoek dat de mate van vervalsing kwantificeert. Lezing warm aanbevolen!

In the experiment, we asked people two types of questions: absolute and relative. In the absolute question, they had to estimate the value represented by one of the “bars,” while in the relative one we had them express the smaller one as a fraction of the larger.

en uit de Conclusions:

The results of this experiment establish that bar chart embellishments do indeed have an impact on how well the data within the chart can be communicated. For nearly all tested chart embellishments, even small changes like rounding the top of a bar, led to higher error rate. However, there was one notable exception, the T-shaped capped bar chart.