Realistisch wiskundig onderzoek door @KdenHeijer

2283098

‘Waar komen toch die mysterieuze gaatjes in T-shirts vandaan?’, dat was de vraag die door twee luisteraars aan Omroep West gesteld werd in augustus 2013. Het bleek een aloude vraag te zijn.

Reden voor de redactie van de omroep om deze tegel maar eens grondig te lichten. Er zijn honderden verklaringen binnengekomen voor ‘de gaatjes’, zoals het bericht op de redactie is gaan heten. Slijtage, motten, ruwe tafelbladen, het aanrecht, de kwaliteit, een riem of broek, het openen van een bierfles of pot met je T-shirt, de slider van de rits, en navelpluis. Dat was zomaar een greep uit de stortvloed aan reacties die deze vraag opriep.

Textiel museum: het is de techniek

Maar waar komen die gaatjes nu écht vandaan? Een verslaggever vertrok naar het Textielmuseum in Tilburg, samen met de Noordwijkse dames Nel van Leeuwen en Toos Berkhout, om deze kwestie tot op de bodem uit te zoeken. Het antwoord: het is de moderne productietechniek (geen ‘dubbel breien’).

Zie de video hieronder.

Alternatieve hypothese

De Rotterdamse wis- en scheikundedocent Karin den Heijer kwam tot een andere conclusie dan het Textielmuseum. Met behulp van haar eigen garderobe deed ze onderzoek naar het gaatjesmysterie. Volgens haar komen de beschadigingen niet door de techniek, want de gaatjes komen telkens op dezelfde plek te zitten. Na verschillende tests komt ze tot de conclusie (hypothese? HW) dat de schade wordt veroorzaakt door de broek, of broekriem.

CCnt5pkWMAAO_LC

Ik heb zelf ook last van dit euvel, maar bij mij komen die gaatjes er pas na een wasbeurt in. Daarover zwijgt het onderzoek merkwaardigerwijs.