Pythagoras in de keuken

pythagorasHet zal u niet verbazen dat de kop boven dit recept in de Volkskrant van vanmorgen mijn aandacht trok.

Wel jammer dat deze kok, ogenschijnlijk zonder enige gêne, in de inleiding direct haar onbegrip in de elementaire wiskunde etaleert. Hoe zou u het vinden als ik hier zou bekennen dat ik het recept niet had kunnen lezen, omdat ik het alfabet niet ‘snapte’, niet kon lezen? U zou mij vierkant uitlachen en u zou helemaal gelijk hebben! Koketteren met wiskundig onbegrip – helaas zo gebruikelijk in de journalistiek – hoe bestaat het? Van Matthijs tot Humberto, zo wat iedereen lijkt zich er schuldig aan te maken.

De stelling van Pythagoras is onderbouwstof (brugklas?) en het gaat daar slechts om het toepassen van de stelling, niet om een moeilijk bewijs of zo. Het gaat hier, is mijn stellige overtuiging, dus niet om ‘niet snappen’, het is gewoon luiheid, niet de moeite nemen om te snappen. Pythagoras is nota bene ook nog eens een van de stellingen die in de praktijk juist vaak wordt toegepast, bijvoorbeeld door stratenmakers. Daarvan hoeft de zin je echt niet te ontgaan.

Ruilen voor tiropitakia?

Deze kok kan zich tot mij wenden als zij, in een uurtje of zo, gratis ingewijd wil worden in Pythagoras en zijn stelling. Haar tiropitakia zal ik, bij wijze van tegenprestatie, in dankbaarheid aanvaarden.

Pythagoras