Alarm! Regel van Drie onbekend! Ook bij mij …

Gisteren stond er een verontrustend bericht in het Nieuwsblad (Vlaanderen): Eén op vier beginnende studenten kent regel van drie niet. Het bericht was gebaseerd op een onderzoek van de Universiteit Gent.

Nu was deze regel mij, tot mijn grote schande, ook totaal onbekend en om mijn onkunde onmiddellijk weg te werken heb ik mij – mijzelf verbergend voor u – gemeld bij de vraagbaak WisFAQ.

WisFAQ

Daar lees ik:

Kort gezegd – in oudhollands –

“Deze regel leert om tot drie gegevene grootheden of getallen, eene vierde evenredige te vinden.”

Het gaat eigenlijk om opgaven die goed met verhoudingstabellen opgelost kunnen worden.

Opgaven als: 500 gram kaas kost € 4,=
Wat kost 200 gram? (OF Hoeveel kaas kun je kopen voor € 7,= ?)

Bij dit soort opgaven weet je altijd drie getallen en moet je de vierde berekenen, vandaar…

Voorbeeld 1
500 gram kaas kost € 4,= ; Wat kost 200 gram? Vermenigvuldigen van 4 en 200 en delen door 500 geeft het goede antwoord ( in euro’s)

Overbodige regel

Ik haalde opgelucht adem: de regel blijkt – als regel – volstrekt overbodig als je tenminste met Begrip & Inzicht geleerd hebt wat verhoudingen zijn en hoe je daarmee rekent.

Als je de oplossingsmethode louter als regel geleerd hebt, dan is de kans groot dat je wel weet dát je iets met de drie bekende getallen moet doen, maar niet wát. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat zo’n, overbodige, regel het wezenskenmerk van ons vak ontkent: dat het te begrijpen valt. Het verwordt zo tot de Lottoballenbak van mijn privéleerling Thomas.

Plofwiskunde

Als regel reken ik deze Regel van Drie vanaf nu tot het domein van de Plofwiskunde, een begrip dat ik hier in de loop van het jaar nog verder hoop uit te werken.

Met dank aan @Wiswijzer2 , die mij op dit bericht opmerkzaam maakte.

 

4 gedachten over “Alarm! Regel van Drie onbekend! Ook bij mij …”

  1. Altijd gedacht dat de regel van drie was hoe je erachter komt of je iets door 3 kunt delen. Zo kun je 345 door drie delen omdat 3+4+5=12, 1+2=3, en dat is door 3 deelbaar. 456782 = 4+5+6+7+8+2=32, 2+3 =5 is dus niet deelbaar door 3. Niet dat ik dat nou nuttig vind hoor.

  2. Ik heb die regel ook geleerd op school, lang geleden. Alleen heette hij anders; wij noemden dat toen “kruiselings vermenigvuldigen”. De benaming “regel van drie” hoorde ik voor het eerst toen ik in Mozambique ging werken en toen ontdekte ik dat er behalve een “regra de três simples” ook nog een “regra de três composta” is – voor het geval van omgekeerd evenredige grootheden (https://pt.wikipedia.org/wiki/Regra_de_tr%C3%AAs_composta). Zo zie je maar, de wereld is vol regels…

    1. Inderdaad, in NL kennen wij de regel als ‘kruislings vermenigvuldigen’, bij mijn weten niet als ‘regel van 3’. Zou Vlamingen dan toch meer bij ‘het zuiden’ (zoals een land als Portugal) horen dan wij denken? Die ‘regel van 3’ heb ik in ieder geval nooit zo hoeven onderwijzen in Moçambique.

Reacties zijn gesloten.