#LiegGrafiek van de Week 51/2014

aRgE0nG_460s_v2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bovenste LiegGrafiek gaat op twee fronten de fout in. De onderste was als correctie bedoeld, maar gaat toch echt nog op één front de mist in.

Wat er bovenin mis is zal duidelijk zijn: doordat de y-as niet bij 0 begint lijken de lengteverschillen groter dan deze in werkelijkheid zijn.

Maar ook de tweede is een LiegGrafiek! Het gaat immers om het vergelijken van lengtes. Maar doordat niet voor staafjes met gelijke breedte gekozen is, maar voor ‘mannetjes’ doet ook de ‘breedte’ mee en krijgen we verkeerde verhoudingen. Ik besteedde al eerder aandacht aan deze subtiele vorm van LiegGrafieken.

Nu telt voor het oog bij dit soort vergelijkingen natuurlijk vooral het postuur (dus inclusief ‘breedte’), maar langs de y-as wordt toch echt slechts de lengte uitgezet. Sobere staafdiagrammen waren dus beter geweest.

Laatste

Dit is overigens, zoals aangekondigd, de laatste LiegGrafiek uit deze serie. Voor een volledig overzicht van alles, zie hier.

ticket-85041Vanaf half januari zal de aandacht op mijn webstek vooral uitgaan naar het Diner Mathématique op Pi-dag 2015 (wachtwoord valt voor u best te raden).

 

 

 

Winnaar van de Week

Die moet ik nog even opzoeken, ben hem/haar in mijn administratie kwijt. Ik vermoed: Stuff Dutch Like. Gefeliciteerd, Stuff! Of was het soms 9GAG?

LiegSTEGrafiek van 2014

De prijs voor deze prijsvraag kan helaas niet worden uitgereikt, vanwege te weinig inzendingen van voldoende kwaliteit. Inzenders hebben inmiddels per mail een toelichting op dit besluit gekregen.