LiegGrafiek van de Week 47/2014

Windows8Vandaag een vluggertje, de Jury had het te druk om alle ingezonden LiegGrafieken te kunnen bestuderen en daaruit een verantwoorde keuze te maken. De verwerking van het geweldige concert van Stromae van gisteren, inclusief een portie wiskunde dat voor een musicus hoogst ongebruikelijk is, vergde bovendien nog de inschakeling van al mijn zintuigen. De keuze is nu gevallen op de meest actuele LiegGrafiek, van nu.nl over het gebruik van het besturingssysteem Windows8.

Windows 8 heeft momenteel twee omgevingen: de nieuwe tegelomgeving die op touchscreens gericht is en de oude desktopomgeving die eruit ziet als Windows 7, maar dan zonder startmenu. Bovenstaande LiegGrafiek probeert dat in kaart te brengen.

Liever moeilijk

Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan, lijkt de maker gedacht te hebben. Was een simpele tabel hier niet meer op zijn plaatst geweest of eventueel een echt staafdiagram, met staafjes van verschillende lengtes? Nog beter: een cirkeldiagram, want het gaat hier om percentages, delen van een groter geheel. Dat moet je toch ook met LocalFocus kunnen maken, lijkt mij.

Bronvermelding

Verder mopper ik nog even over de bronvermelding: die is zo vaag dat je zelf op zoek moet gaan. Ik vind dat dit soort berichten op internet altijd voorzien moeten worden van een link, zodat je het gestelde – inclusief infographics – desgewenst zelf kunt natrekken.

Winnaar van de Week

Dat is, wederom, Dolf Grünbauer, @dolfgrun. Gefeliciteerd, Dolf!