#LiegGrafiek van de Week 46/2014

B2EeBwfCAAAl6qeAan grafieken in de media liggen altijd cijfers ten grondslag. En aan die cijfers metingen of onderzoekingen. En onderzoeken kennen op hun beurt weer hun methoden van onderzoek, hun methodologie.

Aan die methodologie besteed ik in deze rubriek zelden expliciet aandacht. Maar het zal u duidelijk zijn dat een verkeerde onderzoeksmethode automatisch zal leiden tot een verkeerde grafiek. Klopt de vraagstelling of het meetapparaat bijvoorbeeld niet dan kun je daarna doen wat je wilt: de bijbehorende grafiek zal ook fout zijn, of zelfs een LiegGrafiek.

Het ontrafelen van de gehanteerde onderzoeksmethoden slurpt echter in de meeste gevallen tijd, al was het alleen maar omdat deze in de media lang niet altijd vermeld worden en je er dus zelf naar op zoek moet. Die tijd heb ik gewoon niet.

Bovendien draait het daar hier niet om: het gaat om LiegGrafieken die ook door iemand zonder enige methodologische of statistische kennis prima aan te wijzen zijn. Met onderbouw vo komt u al een heel eind.

catalonieOntLiegGrafiek

Wat in bovenstaand cirkeldiagram wordt samengevat klopt eigenlijk best, tenminste dat neem ik maar aan. Maar verreweg de meeste krantenkoppen die boven artikelen over dit onderwerp verschenen laten één aspect achterwege. Die koppen hadden namelijk de teneur “80% Catalonië stemt voor onafhankelijkheid“. De grafiek hierboven toont echter aan hoe het nu precies zat bij dit onofficiële ‘referendum’ over die onafhankelijkheid van Spanje, bovendien georganiseerd door de voorstanders ervan: Catalanen bleven vooral thuis. Het is dus eigenlijk zelfs een OntLiegGrafiek!

Winnaar van de Week

De eerste bij wie ik deze LiegGrafiek zag was Barry Smit. Gefeliciteerd Barry!