#LiegGrafiek van Week 22

png;base64c09c97f7724534bb
Het was een beetje een raar weekje, zo met die Hemelvaartsdag en met het openbaar worden van het rapport van de Commissie Bosker over de rekentoets. Nog vreemder (en ergerlijker !) waren de schreeuwende krantenkoppen hierover. Gelukkig verbeterde de kwaliteit van de berichtgeving in de loop van de dag.

Aan bovenstaand staafdiagram kunt u zich ook ergeren (of u kunt er – gezonder – om lachen), al is de toegepaste truc hier wel erg doorzichtig. Als je een stijging heel dramatisch wilt weergeven, dan stapel je toch gewoon eenmalig de staafjes van twee achtereenvolgende jaren op elkaar? Het diagram komt hier vandaan. Geen idee waar het over gaat, maar dat heb ik bij economen wel vaker.

Winnaar van de Week

Dat is Gyurka Jansen (@ThE_ED), al was hij door ldaalder (@ldaalder) getipt. Zij dingen gezamenlijk mee naar de fles Pi-wijn, die op het einde van dit cursusjaar onder alle weekwinnaars wordt verloot.

2 gedachten over “#LiegGrafiek van Week 22”

  1. Dat zou natuurlijk kunnen, Gerard. Maar er kan ook geëxtrapoleerd zijn voor heel 2014 (we zitten immers pas op 5/12de van het jaar). In ieder geval klopt de voorstelling van zaken niet. Met je suggestie ben ik het eens.

    Naschrift: als je de tekst van de site waar dit diagram gevonden werd goed leest (het kost mij grote moeite; ik lees nog liever Story dan financiële berichten) dan gaat het om 10,9 miljoen voor 2013 en 2014 I. Dan valt het nog wel mee met de overdrijving. Maar misleidend is het wel, ineens 1,25 jaar voor een staafdiagram.

  2. Als ik het goed lees gaat de laatste staaf over 1 en een kwart jaar.
    Het gaat dus wel degelijk om een zeer sterke stijging
    In zo’n geval kan beter gewerkt worden met frequentiedichtheden waarbij de oppervlakte van de rechthoek de hoeveelheid weergeeft, en de breedte de bijborende tijd

Reacties zijn gesloten.