Ceci n’est pas une Blokken …

blokken2Door een paar rabiate tegenstanders van de rekentoets wordt bijgaand plaatje, met daarbij een (rekentoets)vraag als ‘Hoeveel blokken zijn er?’ regelmatig opgevoerd als het ultieme voorbeeld van de verderfelijkheid van deze toets.

Nu zal er inderdaad nog wel het een en ander aan deze toets moeten veranderen, zoals de Commissie Bosker recent in haar rapport constateerde (en ikzelf al een klein jaar eerder), maar het is een slecht voorbeeld.

Ceci n’est pas une pipe

Maar … om het deze tegenstanders nog wat gemakkelijker te maken, voorzie ik hen – u weet hoe gul ik ben –  in hun kruistocht nog even van wat extra munitie. Daar gaat die dan …

Ik zie namelijk helemaal geen blokken! Ik zie slechts parallellogrammen (en nog wat lijnstukjes), ik zie een volstrekt platte figuur. Nee, nog gekker, ik zie geen blokken, ook geen parallellogrammen, ik zie slechts een plaatje.

Misschien zie ik zelfs dat plaatje niet eens, maar zie ik slechts losse pixels op mijn scherm. En misschien zie ik die niet eens, maar gaat er door mijn hersenen slechts een stroompje dat mij de gewaarwording van ‘zien’ geeft. Enzovoorts.

Abstractie

Tot zo ver dan mijn hulp, al zou ik elke willekeurige rekentoetsopgave op deze manier moeiteloos kunnen fileren.

Rekenen (en zeker wiskunde) heeft met abstractie te maken, met je ergens iets bij voor kunnen stellen, ook al word je niet met echte, IRL, blokken geconfronteerd, maar met een plaatje daarvan. En om € 2,50 + € 3,75 uit te kunnen rekenen hoef je echt je portemonnee niet te trekken.

Bovenstaande vraag toetst ruimtelijk inzicht, een vaardigheid die expliciet wordt genoemd in het Referentiekader taal en rekenen. Niets mis mee dus.

– uit eenvoudige (werk)tekeningen, foto’s en beschrijvingen conclusies trekken over objecten en hun plaats in de ruimte

Eventueel kun je je nog voorstellen dat er een zinnetje bij komt als Veronderstel dat alle kolommen helemaal naar onderen doorlopen, maar ik vrees dat je dan de vraag alleen maar compliceert.

Blokkentafel?

Maar voor dat clubje rabiate tegenstanders is er gelukkig nog de blokkentafel ! Of, nee, … het is geen blokkentafel, slechts een plaatje van die blokkentafel. Of, nee, …

 

170776077-albric-blokken-tafel