#LiegGrafiek van Week 19

BnHeVr4CUAA2HvSBovenstaande lichtgroene cirkeldiagrammen geven de ontwikkeling van het aantal TV-kanalen aan dat in de USA per huishouden kan worden ontvangen. De donkergroene stippen geven aan op hoeveel kanalen er daadwerkelijk worden bekeken. Meer achtergrondinformatie staat hier.

Van 2008 tot 2013 nam het eerste aantal met een factor van ongeveer 1,5 toe. De stralen van de bijbehorende cirkels nemen – zo blijkt bij meting – ongeveer met dezelfde factor toe. Dat lijkt in de haak, maar is het niet!

Oppervlakte bepaalt beeld

Er is sprake van een heuse #LiegGrafiek, omdat de oppervlaktes dan ongeveer met een factor (1,5)² (= 2,25) toenemen en oppervlaktes bepalen het beeld. Dit is een nog duidelijker voorbeeld van LiegGrafieken dan we eerder al bij de windmolens van GroenLinks zagen.

Winnaar van de Week

Dit diagram werd … uhh … laat ik maar zeggen … aangeleverd door Casper Hulshof (@Titchener). Gefeliciteerd, Casper!