(Geen echte) #LiegGrafiek van Week 18

mosquitoHet is tijd voor een pluimpje! Een vorige keer liet ik u een soort staafdiagram van GroenLinks zien, waarvan de creatieve bedenker was vergeten dat in een staafdiagram, ook de breedte telt. Als je windmolens in een figuur hoger maakt en hun vorm toch wilt behouden, dan moet je ook de breedte veranderen. Maak je iets dan bijvoorbeeld twee keer zo hoog, dan wordt de breedte ook twee maal zo dik, waardoor de oppervlakte, dus het beeld, wel vier maal zo groot wordt.

Bovenstaande staafdiagram biedt een interessant alternatief: eerst verandert alleen de breedte van de staven, later wordt vooral de lengte aangepast. Op het uiteinde rechts wordt er toch nog een heel klein beetje geLiegGrafiekt, maar daar ontkom je hier niet aan. Ik citeer de indiener: “Het is een manier om getallen van een heel andere orde van grootte toch enigszins vergelijkbaar te maken” Ik vind dit zelf wel een geslaagde manier.

Dit diagram danken wij aan Bill Gates, die afgelopen week uitriep tot Mosquito Week. De uitkomst is misschien voor u ook wat onverwacht: muskieten (malaria) veroorzaken jaarlijks vele malen meer doden dan bijvoorbeeld haaien!

Winnaar

Deze LiegGrafiek – die geen LiegGrafiek is – komt uit het verre Maputo, Moçambique, waar de malariamug een heel groot gevaar voor de samenleving vormt. De winnaar van deze week is Wim Neeleman (@WimNeeleman). Gefeliciteerd, Wim!

 

2 gedachten over “(Geen echte) #LiegGrafiek van Week 18”

  1. Dit is wel degelijk een lieggrafiek want muggen doden helemaal geen mensen. Bij honden, tsetsevliegen, slakken en roofwantsen wordt er (erg subtiel) bijgezet dat het eigenlijk om een ziekte gaat die ze overbrengen. Dat is natuurlijk heel iets anders dan bij haaien, krokodillen of slangen. Bij muggen geldt dat ook, ze zijn een vector van malaria, gele koorts, dengue en nog een aantal ziektes maar ze zijn niet de doodsoorzaak.
    De weergave van de grafiek is mooi en in vergelijking met andere grafieken op deze site erg goed maar inhoudelijk klopt er niks van want er worden appels met peren vergeleken.

    1. Tja, zo kun je natuurlijk op alle muggen zout leggen. Leg uw genuanceerde verhaal maar eens voor aan mensen uit Afrika, die maakt het echt niet uit of ze nu door de hond of door de kat gebeten worden. Maar: bedankt voor uw reactie!

Reacties zijn gesloten.