#LiegGrafiek van Week 16

BlNzU-bCAAA-uFKWaarom moeilijk LiegGrafieken als het ook gemakkelijk kan? Dat gedoe met assen inkrimpen of juist uitrekken, 3D-perspectieven, assen niet bij 0 laten beginnen, … , allemaal nergens voor nodig! Als u wilt suggereren dat iets wat dramatisch gestegen is dramatisch is gedaald: gewoon de verticale as spiegelen!

Die Stand Your Ground-wet gaf burgers in Florida het recht om het eigen huis of grondgebied desnoods met vuurwapens te verdedigen. Het aantal mensen dat na de invoering van deze wet door vuurwapens gedood werd steeg in de twee daarop volgende jaren. De grafiek suggereert echter wel wat anders … . Meer details vindt u hier. Dat de horizontale afstand tussen de punten niet overal hetzelfde is is hierbij vergeleken een detail.

Winnaar van de Week

Deze LiegGrafiek werd deze week door diverse mensen ingestuurd. Maar de eerste die dat deed was Olga Nagtegaal (@olganagtegaal). Gefeliciteerd, Olga!

Naschrift

De maakster van deze grafiek, Christine Chan,  ‘verdedigt’ zich hier. Ik denk, na lezing, nu ook dat ze niet doelbewust loog. Maar je moet het gewoon nooit zo doen, gegeven het feit dat zo’n LiegGrafiek tot grote verwarring (en in dit geval: commotie) leidt.

Zoals ik al eerder schreef: of er sprake is van doelbewust LiegGrafieken kan ik nooit nagaan. Ik kan, gelukkig, niet in de hoofden van mensen kijken.

Volkskrant; 18 april 2014
Volkskrant; 18 april 2014

 

Eén gedachte over “#LiegGrafiek van Week 16”

  1. Als je een neerwaartse beweging associeert met verslechtering is de aanpak begrijpelijk.

Reacties zijn gesloten.