LiegGrafiek van Week 15

slide-1-728In een naschrift vorige week, meldde ik het al: in mijn overzicht van soorten LiegGrafieken ontbrak er nog een.

Deze ontbrak, omdat ik daar al vóór het begin van deze serie aandacht aan besteedde.

Toch is deze manier van LiegGrafieken een hele slimme als je kwade bedoelingen hebt, omdat je als lezer in eerste instantie vaak niet eens door hebt, dat er wat aan de hand is.

Tik van de molen

GroenLinks heeft – terecht – alternatieve energie hoog in het vaandel staan. Maar hierboven wordt in de vergelijking met andere partijen toch wel flink overdreven, 100% zelfs. Iemand van de PR-afdeling had kennelijk bedacht dat staafjes te saai waren voor een staafdiagram, het moesten windmolens worden. Met de tiphoogte van de bovenste wiek in de windmolen wordt de CO2-reductie aangegeven.

Maar dat was voor hem niet voldoende. Als je de hoogte verandert moet je natuurlijk ook de breedte veranderen, anders krijg je vreemd vervormde molens … .

Klinkt heel logisch, maar daardoor verander je ook direct de oppervlakte, waardoor het effect visueel verdubbeld wordt. Het bleef niet bij deze ene uitglijer, hier vindt u een hele serie dia’s met eenzelfde fout.

Winnaar van de Week

Dat werd Gyurka Jansen (@ThE_ED), die mij attent maakte op de hele serie. Gefeliciteerd!

Hieronder ging Groenlinks op dezelfde manier in de fout.