LiegGrafiek van Week 13

De Correspondent; 24 maart 2014
De Correspondent; 24 maart 2014

Het leek wel een uitslag uit Noord-Korea of de Krim: 91,3 % van u wil voortzetting van deze serie over LiegGrafieken. Die ene tegenstem … kwam bovendien van mijzelf. Het is dus kennelijk de wil van het volk dat ik doorga en ik zal gehoorzamen: Your wish is my command.

LiegGrafiek van Week 13

Bovenstaande LiegGrafiek (oorspronkelijk van de Franse econoom Piketty) komt uit De Correspondent. Kijk eens naar die equidistante streepjes op de x-as en vervolgens naar de bijbehorende tijdvakken, inclusief de sprongen tussen deze tijdvakken. Zoiets hebben we al eerder gezien. De Correspondent heeft kennelijk ook informatie over verleden en toekomst, die wij – arme stervelingen – niet hebben.

Winnaar van de Week

Dat is Joek van Montfort (‏@xota). Gefeliciteerd, Joek!

Naschrift 1: #fail

Rutger Bregman, de schrijver van het artikel in De Correspondent, waarin hij zijn betoog (Titel: Al onze theorieën over het kapitalisme weerlegd in één grafiek) grotendeels ophangt aan deze LiegGrafiek, reageerde op zijn uitverkiezing met een tweet met hashtag #fail.

Dat #fail lijkt mij inderdaad volkomen terecht! (Wiskundige) correctheid van gebruikt bronmateriaal is kennelijk niet zo heel erg belangrijk voor de heer Bregman. Jammer, je dacht toch: bij De Correspondent doen ze dat vast beter.

Naschrift 2: wat heet liegen?

Mensen die deze rubriek regelmatig lezen weten onderhand wat ik met de term LiegGrafiek bedoel. Bij de aftrap schreef ik hier al iets meer over. Ik kan, gelukkig, niet in hoofd en hart van de maker van zo’n grafiek kijken, dus of er van doelbewust liegen sprake is weet ik gewoon niet. Het is de grafiek die liegt, of de maker dat ook doet kan ik meestal niet nagaan.

De grafiek waaraan de heer Bregman zijn artikel in De Correspondent ophangt is in ieder geval gewoon fout. Dat het niet zijn eigen grafiek is (maar die van Piketty) doet daar niets aan af, hij laat deze LiegGrafiek immers een zeer centrale rol spelen in zijn betoog.

Op Twitter stelt Bregman nu dat hij dit soort grafieken regelmatig tegenkomt in ‘academic papers’. Dat is natuurlijk een zwaktebod. En áls dat inderdaad het geval zou zijn, dan ontleen ik hieraan een extra impuls om met deze serie door te gaan. Ik heb overigens slechts didactische bedoelingen met deze serie: het ontmaskeren van dit soort foute grafieken is immers standaard onderbouwstof.

Naschrift 3: op naar het Groene Boekje!

Sheila Sitalsing besteedde een week later in de Volkskrant ook aandacht aan het fenomeen LiegGrafiek.

3 gedachten over “LiegGrafiek van Week 13”

  1. Het “grappige” is, dat er eigenlijk maar vier serieuze meetpunten zijn: 1820, 1913, 1950 en 2012. De rest is koffiedik. Vier van de tien. Daarnaast is uiteraard de x-as niet lineair, ook nog een heel erge #fail

Reacties zijn gesloten.