#LiegGrafiek van Week 11

Volkskrant; 11 maart 2014
Volkskrant; 11 maart 2014

Yes, We’ve Got Him!

Een vorige keer schreef ik dat zo’n beetje alle soorten LiegGrafieken inmiddels wel de revue zijn gepasseerd. Ik krijg nog steeds exemplaren van u opgestuurd, maar ik zie het einde van deze serie nu toch wel naderen, ik wil niet te veel in herhaling vervallen.

Eerder schreef ik

Wat in ieder geval nog ontbreekt: gerommel aan de assen door met ongelijke datastappen te werken, maar die voor te stellen als gelijke. Klinkt misschien een beetje cryptisch, maar u – niet dom – begrijpt vast wat ik bedoel.

Ik gaf al eerder een voorbeeld van een LiegGrafiek waarbij op de verticale as een logaritmische schaal wordt gebruikt, hetgeen een vals beeld schiep. Maar bovenstaande grafiek is een beter voorbeeld van wat ik met mijn passage bedoelde.

Ik vermoed dat hierboven niet eens sprake is van doelbewust LiegGrafieken (ik stap nu even heen over het feit dat de y-as niet daar begint waar hij zou moeten beginnen), eerder van gemakzucht van de tekenaar van de Volkskrant.

Bekijk de equidistante streepjes op de horizontale as maar eens en vergelijk deze met de daarbij behorende tijdvakken.

Winnaar

Ik zag deze grafiek gisteren zelf in mijn ochtendblad staan, dus ik roep Hans Wisbrun (@hanswisbrun) bij deze tot Winnaar van de Week uit! Een voorschot nemend op het winnen van de hoofdprijs zal ik morgenavond (Pre Pi-day Party) een Pi-wijntje voor mijzelf inschenken.

Toegift

14 - 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron