#LiegGrafiek van Week 9

The Atlantic; 23 februari 2014
The Atlantic; 23 februari 2014

Met de grafieken in dit artikel is weinig mis. Waarom neem ik ze dan in deze rubriek met LiegGrafieken op, zult u vragen.

Dat is om duidelijk te maken dat om uit te maken of een grafiek liegt of niet het van belang is om ook de context in de beoordeling mee te nemen. Én om duidelijk te maken dat bijna alle cijfermateriaal relatief is: de cijfers hangen namelijk af van de gestelde (onderzoeks)vraag en van de gehanteerde methodologie.

De vraag of Nederlandse sporters succesvol waren in Sotsji kan zo zowel met een ja als met een nee beantwoord worden, afhankelijk van de vraag en van hoe je meet. Tel je gewoon het aantal medailles, dan zou je de vraag wel met ja kunnen antwoorden. Maar zet je dat aantal bijvoorbeeld af tegen het Bruto Nationaal Product (BNP) van een land, dan neig ik zelf toch naar een nee.

U zult nu mijn bewondering voor Ethiopische en Keniaanse marathonlopers misschien beter kunnen begrijpen. Het wachten is nog op een Olympische schaatskampioen uit Sao Tomé e Principe, een land met een van de laagste BNP’s op de wereld.

Winnaar

De winnaar van deze week is Marike Verschoor (@Marike1212). Gefeliciteerd, Marike!