Belgen moeten/mogen aan de Combinatoriek

Namen_Belgen
Volkskrant; 27 februari 2014

De Belgische regering, onder leiding van premier Di Rupo, wil het volk de mogelijkheid bieden dubbele namen voor de kinderen te verwerven.

Het nageslacht krijgt dan als eigen achternaam namelijk standaard de achternaam van én de vader én de moeder, een dubbele achternaam dus. De Volkskrant en de Knack berichtten hierover.

Op deze regel is één uitzondering: ouders moeten dan uit één van de twee achternamen kiezen. Dus Eddie Merckx zou nog steeds kunnen, maar onder deze regel was ook Eddie Pittomvils, mogelijk geweest. Dan zou de wielrenner vernoemd zijn naar zijn moeder, waarvan hij per slot van rekening het fietsen leerde.

Zolang het om de eerste generatie nakomelingen gaat valt de schade – combinatorisch gezien – nog wel mee. Maar als die eerste generatie zelf weer kinderen krijgt, wordt het een stuk ingewikkelder: dan zal gekozen moeten worden uit combinaties van twee uit vier, waarbij ook nog gekozen moet worden uit de twee mogelijke volgordes van achternamen.

Bij mijn beste weten is het aantal mogelijkheden dan twaalf (even afgezien van de keuze voor maar één achternaam). De Volkskrant heeft het vanmorgen echter over tien mogelijkheden, zie het lijstje hierboven. Misschien kan redacteur Leen Vervaeke (@leenvervaeke) dit nog even toelichten? Zijn de namen Wouters – Janssens en Maes – Peeters misschien bij wet verboden in België?

4eeafcf9-a095-43ce-a68c-757bb76031e0

9 gedachten over “Belgen moeten/mogen aan de Combinatoriek”

 1. Ouders die nu een kind krijgen (dus elk met een enkele achternaam) krijgen de volgende mogelijkheden: Jansen-Smit, Smit-Jansen, Jansen of Smit.

  Voor volgende generaties (dus beide ouders met een dubbele naam) geldt dat het kind een dubbele achternaam krijgt (drie- of vierdubbel mag niet, of enkel is toegestaan is me niet duidelijk) die óf gelijk is aan de dubbele naam van een van de ouders óf is samengesteld uit een deel van de naam van de vader en een deel van die van de moeder.

  Voor de kinderen van Jan Janssens-Wouters en Petra Peeters-Maes geldt dus het volgende.

  Toegestaan:

  Janssens-Wouters
  Peeters-Maes
  Janssens-Peeters
  Janssens-Maes
  Wouters-Peeters
  Wouters-Maes
  Peeters-Janssens
  Peeters-Wouters
  Maes-Janssens
  Maes-Wouters

  Niet toegestaan (waarom eigenlijk niet?):

  Wouters-Janssens
  Maes-Peeters

  Twijfel:

  Wouters
  Janssens
  Maes
  Peeters

   1. Maar waarom mogen
    zowel
    Wouters-Maes
    als
    Maes-Wouters
    dan wel?

    Ik neem aan dat er toch wel enige logica in het stelsel zal zitten?

    Ik wacht nu maar even tot de Volkskrantredacteur reageert.

 2. daar en boven:

  gen0 = 1 achternaam
  gen1 = 2 achternamen
  gen2 = 4
  gen3 = 8
  gen4 = 16
  etc ect

  en daar nog eens bovenstaande combinatoriek overheen plus de mengvormen van bijv:

  geno x gen1
  gen0 x gen2
  gen0 x gen3 dwz een rijk viriel oud manneke uit gen0 die nog een groen blaadje treft ;-)

  1. Dit snap ik niet. Als ik u goed begrijp, zouden dan toch meer dubbele achternamen onmogelijk zijn? Ik begreep uit het Volkskrantartikel juist dat AB als een andere achternaam zou gelden als BA.

Reacties zijn gesloten.