Quantified Self: wel eens van gehoord?

SlaapTot voor kort had ik nog nooit van de uitdrukking Quantified Self gehoord. Die term werd gebruikt als benaming voor een van de Meetup-groepen, waar ik regelmatig, via e-mail, uitnodigingen voor ontvang.

U weet zelfs niet wat een Meetup-groep is? Tja, dan is er weinig hoop meer dat u ooit nog mee zult kunnen met de hipsters, hackers en nerds van deze tijd. Klik even op het woord, dan ziet u in ieder geval waar het bij Meetups om gaat.

De ondertitel van deze groep, Self Knowledge Through Numbers, maakt het niet veel duidelijker. Maar gelukkig is daar de onvolprezen Wikipedia:

Het is een beweging om technologie te laten integreren op aspecten van het dagelijks leven in termen van inputs. Zo kunnen deze inputs gedreven worden door gemoedstoestanden (stemmingen) of prestaties (geestelijke en lichamelijke). Dergelijke zelfcontrole, die draagbare sensoren en computers combineert, is ook wel bekend als lifelogging of sousveillance. Het gemeenschappelijke doel van dergelijke zelfcontrole software valt veelal samen met het informeren en verbeteren van het dagelijks functioneren. Gebruikers van zelfcontrole software kunnen hierdoor meer informatie over zichzelf en anderen verkrijgen. Hierdoor leert men zowel van zichzelf als van anderen.

 

Mijn excuses voor het allerbelabberdste taalgebruik, maar deze beschrijving komt wel aardig in de buurt.

Voorbeeld

Laat ik u toch maar een voorbeeld geven, dat werkt vaak beter. Sinds eergisteren kan ik de kwaliteit van mijn slaap meten. Ik sta niet gewoon op met een uitgerust, of juist loodzwaar, gevoel, nee, ik meet de kwaliteit van mijn slaap in de afgelopen nacht door op mijn Iphone te kijken. Deze heeft bij het opstaan van mijn Pebble-horloge (dat ik ‘s nachts omwille van het experiment omhoud) via een Bluetooth verbinding informatie gekregen over het aantal nachtelijke polsbewegingen per tijdsinterval. Het resultaat van deze metingen ziet u in de grafiek hierboven: ik had een belabberde nacht, dus. Voor u ongerust wordt: ik voel mij best OK, hoor.

Onderwijs

Uiteraard kun je de nodige vraagtekens zetten bij de juistheid van deze maat (# polsbewegingen) voor de kwaliteit van mijn nachtrust, maar daar gaat het mij hier niet om. Ik wil u duidelijk maken dat ook uw eigen lichaam, of dat van uw leerlingen, data oplevert en dat deze data prima gebruikt kunnen worden voor het wiskundeonderwijs.

Ik voorspel u: dit is nog maar het beginnetje, straks kunnen wij veel meer van het lijf op een relatief eenvoudige manier meten (bloeddruk, hartslag, misschien ook zaken als stemming, verliefdheid, jaloezie, …)  en kunnen wij deze data vervolgens dankzij internettechnologieën ook eenvoudig verwerken.

Of met dat meten uw gezondheid ten positieve kan worden beïnvloed valt nog te bezien. Maar wie let u om tot het moment dat het antwoord op deze vraag gegeven kan worden er mooi wiskunde/statistiekonderwijs van te maken?

 

3 gedachten over “Quantified Self: wel eens van gehoord?”

  1. Je hebt geen horloge nodig voor de sleep cycle app. Een aanrader, ook vanwege de wekker met instelbare marge, die rekening houdt met je remslaap.

Reacties zijn gesloten.