#LiegGrafiek van Week 8

_72831168_infrastructure

 

 

 

 

 

Ik schreef het al eerder: we naderen het einde van deze mooie serie. De meeste soorten LiegGrafieken zijn namelijk inmiddels wel de revue gepasseerd. Wat nog wél ontbrak was gerommel met schaalverdelingen, zo liet ik u eerder weten.

Mijn wens ging deze week in vervulling, en wel met bovenstaand staafdiagram. Daarin wordt langs de verticale as een logaritmische schaal gebruikt, geen lineaire. Dat leidt tot vertekening van de verschillen. Het diagram stelt de uitgaven voor, in Groot-Brittannië, aan de grootste infrastructurele posten. De post Flood, niet onbelangrijk dezer dagen als je bijvoorbeeld in Somerset woont, krijgt – als we op de lengte van de staven afgaan – ongeveer driekwart van het geld dat naar Transport of Energy gaat.

Maar gebruiken wij een gewone schaal, dan liggen de verhoudingen ineens heel anders: Flood krijgt maar 2% (!) van de ponden die naar Energy vloeien.

_72831170_4-3335ace8c9

 

 

 

 

 

 

BBC News besteedde een artikel aan deze verdraaiing der zaken door het Ministerie van Financiën (Treasury).

Winnaar

De winnaar van de week is Ralph Crützen ‏(@RalphCrutzen). Gefeliciteerd, Ralph!